Aktualności
Zdrowe żywienie
26.05.2020

Grillowanie dietetyczne - nowa porcja przepisów

Możesz urozmaicić swoje menu i jeść zdrowo. Przed Tobą zestaw przepisów na pyszne potrawy grillowane. Przygotował je trener RMF4RT Gladiators, Jacek Kłębowski. 

Mamy dla Ciebie dania: mięsne, rybne, wege oraz sałatkę i deser. Życzymy smacznego!

Stek wołowy z rozmarynem z lekką sałatką

Składniki: Polędwica wołowa 200 g (1 porcja), sos sojowy 10 g (1 łyżka), oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka), ocet balsamiczny 5 g (1 łyżeczka), czosnek 5 g (1 ząbek), pieprz czarny 2 g (pół łyżeczki), przyprawa rozmaryn 3 g (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania: W miseczce połączyć ze sobą sos sojowy, oliwę, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszać i natrzeć mięso. Smażyć na grillu około 3 minuty z każdej strony lub dłużej - w zależności jaki preferujemy stopień wysmażenia.

Składniki do sałatki: Mix sałat 50 g (2 garście), ogórek 50 g (1 mała sztuka), oliwki zielone lub czarne 15 g (1 łyżka), papryka żółta 60 g (pół małej sztuki), pomidorki koktajlowe 100 g (5 sztuk), oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania sałatki: Warzywa pokroić, wymieszać z sałatą i polać oliwą. Doprawić do smaku.

 


Papryka faszerowana kaszą i warzywami

Składniki: Kasza jaglana lub kuskus 40 g (4 łyżki), cebula 50 g (1 mała sztuka), czosnek 5 g (1 ząbek), fasola konserwowa 40 g (2 łyżki), groszek zielony konserwowy 30 g (2 łyżki), oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki), przecier pomidorowy 15 g (1 łyżka), przyprawa curry 3 g (1 łyżeczka), papryka czerwona 200 g (1 średnia sztuka), pieprz czarny 0.2 g (szczypta), przyprawa papryka słodka 3 g (1 łyżeczka), sól 0.2 g (szczypta).

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać odsączoną fasolę i groszek. Dodać przyprawę curry i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie wymieszać z warzywami, przecierem pomidorowym i doprawić do smaku. Z papryki surowej odciąć wierzch, wydrążyć środek i napełnić przygotowanym farszem, przykryć odkrojoną częścią, zawinąć w folię. Grillować ok. 30 min.

 


Pstrąg z warzywami korzeniowymi

Składniki: Pstrąg 200 g (1 sztuka), por 25 g (pół sztuki), pietruszka (korzeń) 50 g (1 mała sztuka), marchew 100 g (1 średnia sztuka), seler korzeniowy 50 g (kawałek), cytryna 30 g (2 plastry), natka pietruszki 4 g (1 łyżka), oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka).

Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć i natrzeć solą. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i poddusić. Rybę przełożyć na papier do pieczenia stroną do środka i obłożyć mieszanką warzywną. Posypać posiekaną natką i położyć plastry cytryny. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia. Grillować z obu stron po około 10 minut.

Sałatka warzywna z grillowanym łososiem

Składniki: Łosoś surowy 150 g (porcja), czosnek 3 g (1 mały ząbek), sól 0.2 g (szczypta), pieprz czarny 0.2 g (szczypta), ulubione zioła 3 g (1 łyżeczka), cebula 50 g (1 mała sztuka), pomidor 200 g (1 duża sztuka), mix sałat 50 g (2 garści), oliwa z oliwek, 10 g (1 łyżka).

Sposób przygotowania: Łososia natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Następnie grillować z obu stron po około 3 minuty. Warzywa pokroić, doprawić i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć kawałki łososia.  


 

Gruszka na ciepło z sosem waniliowym i czekoladą 

Składniki: Gruszka 200 g (1 duża sztuka), budyń waniliowy w proszku 5 g (1 łyżeczka), mleko 1,5% lub roślinne 75 g (2/3 szklanki), miód płynny lub ksylitol 5 g (1 łyżeczka), czekolada gorzka (min. 70%) 10 g (2 kostki).

Sposób przygotowania: W 3 łyżkach mleka rozpuścić proszek budyniowy, resztę mleka zagrzać z miodem/ksylitolem. Do gotującego się mleka wlewać roztwór z budyniem ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia. Gruszkę obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Zawinąć w folię aluminiową i grillować do miękkości. Połówki gruszki wyłożyć na talerz, polać sosem waniliowym i posypać posiekaną/startą czekoladą.

Zobacz inne przepisy Jacka Kłębowskiego: klik.
 

Nasza strona internetowa może przechowywać oraz uzyskiwać dostęp do informacji przechowywanej w urządzeniu użytkownika przy wykorzystaniu plików cookies (tzw. ciasteczek). Jeśli nie wyrażają Państwo zgody na korzystanie przez naszą stronę z plików cookies, prosimy o zmianę ustawień przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności. Klikając przycisk „Wyrażam zgodę” lub korzystając z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki akceptują Państwo korzystanie z plików cookies.

Polityka Prywatności